Okružná ulica začína dostávať reálne kontúry

22.07.2009 Prešov

Na úseku aktuálne budovanej Okružnej ulice už vidno asfaltový koberec, hotové sú aj obrubníky po oboch stranách na začiatku prvého mestského okruhu.
Táto dopravná stavba mesta Prešov, zrejme najrozsiahlejšia za posledné desaťročia, si vyžaduje komplexné práce – od rekonštrukcie inžinierskych sietí až po archeologický prieskum.

V týchto mesiacoch sa v Prešove pracuje na viacerých dopravných stavbách. Zrejme najnáročnejšia dopravná stavba mesta je Okružná ulica, na realizáciu ktorej mesto vyčlenilo viac ako 5,5 mil. € (165 mil. Sk). Ide o tzv. vnútorný alebo prvý mestský okruh v dĺžke 900 m, ktorý začína na Levočskej ulici a má byť zbernou komunikáciou pre rozptýlenú dopravu ulíc Tarasa Ševčenka, Urbánkovu, či preťaženú Jarkovú. Do konca tohto roku by pri jej napojení mali začať dopravu riadiť nové svetelné križovatky. Momentálne je vo výstavbe úsek od Levočskej ulice až po Kúpeľnú, resp. OD Tesco. Po začatí výstavby obchodného centra pod OD Tesco sa s Okružnou bude pokračovať ďalej až po križovatku ulíc Hviezdoslavova – Štefánikova.

Súčasťou stavby budú aj chodníky po oboch stranách a MHD zastávky. Po tejto ulici bude totiž premávať časť spojov mestskej hromadnej dopravy.

Najväčšou zmenou týkajúcou sa dopravy v tejto oblasti bude tzv. zaslepenie Kúpeľnej ulice pri vypojení na Okružnú. Po dokončení výstavby zokruhovaného systému slúžiaceho na otáčanie vozidiel a parkovacích miest pri Základnej škole Kúpeľnej sa autom priamo z Kúpeľnej na Okružnú nedostanete. Rovnako ani z Weberovej ulice, z ktorej sa má stať pešia zóna. Novým nadpojením z Okružnej na Jarkovú sa stane ulica Tkáčska (pri reštaurácii Trattoria).

\"Táto stavba si vyžadovala komplexné riešenie vrátane rekonštrukcie inžinierskych sietí - kanál, elektrina, plyn. Zároveň tu boli prizvaní archeológovia urobiť prieskum, “ vysvetľuje Slavomír Fabuľa z odd. investičnej výstavby MsÚ v Prešove, koordinátor stavby. „Plynárne nám v tomto vyšli v ústrety. Výmena potrubia, ktorú mali naplánovanú až na budúci rok, sa vďaka ich promptnosti uskutočnila skôr, mohli sme preto pokračovať v stavbe. Čiastočne nás zdržal projekt „Čistá Torysa“ súvisiaci s kanalizáciou. Do konca novembra by mala byť stavba odovzdaná, budú nasledovať ešte testovania semaforov, no v decembri by túto cestu už vodiči mohli začať využívať. “

Priechody pre chodcov pri moderných svetelno-signalizačných zariadeniach budú špeciálne upravené pre slepcov a vozičkárov. Prešovčanov by malo potešiť aj nové námestíčko pod Floriánovou bránou, ktoré má byť súčasťou výstavby Okružnej ulice.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región